Nowy raport zrównoważonego rozwoju firmy Kappahl

<p>Nowy raport zrównoważonego rozwoju firmy Kappahl</p>

KappAhl publikuje dziś swój raport dotyczący zrównoważonego rozwoju za wydłużony rok rachunkowy (1 września 2019 r. do 31 grudnia 2020 r.). Rok ten upłynął pod znakiem pandemii Covid-19 i odpowiedzialnego podejścia do naszej działalności, pracowników, klientów i innych interesariuszy. Jednak był to również czas wyraźnego kształtowania się naszej wizji KappAhl w przyszłości.

W raporcie Elisabeth Peregi, dyrektor generalna i prezes koncernu, podsumowuje miniony rok: Pomimo pandemii, KappAhl może poszczycić się stabilnymi wynikami dzięki naprawdę ciężkiej pracy zespołowej. Wyniki te wskazują na siłę i solidność KappAhl. Przygotowujemy się do przyszłego wzrostu”.

Dyrektor generalna dodaje również: „Jestem dumna, że KappAhl dotrzymał swoich obietnic. Mimo bardzo trudnego roku w dalszym ciągu realizowaliśmy cele zrównoważonego rozwoju zgodnie z naszą strategią biznesową, myśląc o zagwarantowaniu silnego i wiarygodnego wizerunku KappAhl”.

Elisabeth Peregi, CEO KappAhl i Sandra Ross, Head of Sustainability KappAhl

Kilka najważniejszych wydarzeń:

• KappAhl odnotowuje niezmiennie silne zaangażowanie wśród pracowników. W przeprowadzonej w tym roku ankiecie dla pracowników nasza firma zdobyła ocenę 77 (na 100) w odpowiedzi na pytanie, czy nasi pracownicy poleciliby KappAhl jako miejsce pracy swoim znajomym i przyjaciołom.
  • Pomimo pandemii KappAhl wywiązał się ze wszystkich swoich umów z dostawcami.
  • Nasza działalność przyniosła stabilne wyniki, które umożliwiają nam dalszy, odpowiedzialny wzrost. Po opodatkowaniu nasz wynik finansowy uplasował się na poziomie 199 mln SEK w wydłużonym roku rachunkowym 2019/2020.

Ważne działania na rzecz zrównoważonego rozwoju:

• W 2020 roku KappAhl zdecydował zmniejszyć swoje emisje zgodnie z postanowieniami Porozumienia paryskiego. Oznacza to, że nasza sieć planuje obniżyć o połowę swoje całkowite emisje do roku 2030.
  • Odsetek asortymentu produkowanego z bardziej zrównoważonych materiałów i/lub w sposób bardziej zrównoważony wzrósł do 70%. Dążymy do osiągnięcia 100% do roku 2025.
  • Osiągnęliśmy trzy ważne cele naszej strategii zrównoważonego rozwoju Responsible Fashion:
    • 100% bardziej zrównoważonej bawełny w asortymencie KappAhl (osiągnięty w 2020 r.)
    • 100% bardziej zrównoważonej oferty dżinsowej w asortymencie KappAhl (osiągnięty w 2019 r.)
    • 100% odnawialnej energii w naszych umowach własnych (osiągnięty w 2020 r.)
  • Zbiórka tekstyliów KappAhl zaowocowała zgromadzeniem 377 ton tekstyliów, z czego 85% zostało ponownie wykorzystanych.
  • Wspólnie z naszymi klientami, KappAhl przekazał w tym roku rachunkowym 6,2 mln SEK na rzecz organizacji, które zajmują się ważnymi kwestiami zrównoważonego rozwoju, skupiając się przede wszystkim na dobru dzieci, eliminowaniu głodu oraz ochronie środowiska.

Prace na rzecz zrównoważonego rozwoju postępują

– Kontynuujemy naszą ważną działalność na rzecz zrównoważonego rozwoju i zmieniamy nieco naszą pozycję. W przyszłości będziemy w większym stopniu skupiać się na wydłużeniu okresu noszenia odzieży, uwzględniając to założenie na etapie projektowania, produkcji oraz użytkowania tekstyliów. Wiosną ruszył nasz projekt „Care for your clothes”, bazujący na koncepcji motywującej naszych klientów do dbania o odzież i jej maksymalnie długiego wykorzystania. Poza tym nadal poświęcamy uwagę naszej ciągłej współpracy z partnerami, którzy m.in. umożliwiają nam jak najlepsze przygotowanie się do dużych zmian – mówi Sandra Roos, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w KappAhl.

• KappAhl w dalszym ciągu wzmacnia swoją pozycję jako marka odzieżowa projektująca modną odzież, która przeznaczona jest dla ludzi prowadzących różny styl życia.
  • KappAhl w dalszym ciągu doskonali swoja strategię projektowania kolekcji, które mają być użytkowane przez dłuższy czas. Dotyczy to m.in. odzieży, którą będzie można nosić przez wiele sezonów, zastosowania sprytnych rozwiązań, aby odzież „rosła” wraz z dziećmi, oraz wskazówek i podpowiedzi dla konsumentów w ramach koncepcji „Care for your clothes”, dotyczących dbania o odzież, tak aby mogła być używana jak najdłużej i przez kilka osób.
  • Pracownicy KappAhl w dalszym ciągu kontrolują zakłady naszych dostawców, aby mieć pewność, że przestrzegane są zasady zawarte w Kodeksie postępowania KappAhl.
  • Od wielu lat w witrynie KappAhl znajduje się lista naszych dostawców.
  • KappAhl nadal uczestniczy w ogólnobranżowych inicjatywach, takich jak Higg Index i STICA, aby zwiększyć transparentność swoich działań oraz nacisk na zrównoważony rozwój w swoim łańcuchu.

Raport dotyczący zrównoważonego rozwoju KappAhl spełnia wymagania określone w przepisach dotyczących raportowania rocznego oraz Standardów GRI na poziomie podstawowym. Można go pobrać z witryny KappAhl – sekcja Zrównoważony rozwój / Raport dotyczący zrównoważonego rozwoju.

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:

Wirginia Gruszczyńska, Marketing & E-com Manager

E-mail: wirginia.gruszczynska@kappahl.com

Tel: +48 691 500 956

Firma KappAhl,założona w 1953 roku w Göteborgu, jest jedną z czołowych sieci odzieżowych w Europie Północnej, posiadającą około 380 sklepów stacjonarnych marki KappAhl i Newbie w Szwecji, Norwegii, Finlandii, Polsce i Wielkiej Brytanii oraz sklep internetowy. W KappAhl pracuje 4000 osób zatrudnionych w 400 miejscach w dziesięciu krajach.Pochodzimy z różnych środowisk, jesteśmy w różnym wieku, mamy różne wykształcenie i styl ubierania się. Łączy nas wspólna wizja zapewniająca nam siłę do działania – chcemy zapewnić wielu ludziom dostęp do atrakcyjnej odzieży. Dążymy do tego, aby wszystko co robimy, było robione w sposób zrównoważony. Więcej informacji na stronie www.kappahl.com

KappAhl prowadzi zrównoważoną działalność – Responsible Fashion – oferujemy odzież, która jest odpowiednia dla jej użytkowników i całego otoczenia. Do tej pory oznakowanie zrównoważonego rozwoju otrzymało już 70% naszych produktów. Celem jest, aby najpóźniej w 2025 roku cały nasz asortyment był uszyty z bardziej zrównoważonych materiałów. Ważne prace przyczyniające się do tworzenia cyrkularnej mody uwzględniają wszystkie aspekty naszej działalności. Więcej informacji na stronie https://www.kappahl.com/pl-PL/o-kappahl/zrownowaony-rozwoj/.