KappAhl wprowadza kolekcję wyprodukowaną z Circulose®

<p>KappAhl wprowadza kolekcję wyprodukowaną z Circulose®</p>

KappAhl ma ambitne cele, jeśli chodzi o podjęcie nowych, innowacyjnych kroków w kierunku bardziej zrównoważonej i cyrkularnej modzie każdego roku. Obecnie wprowadza kolekcję wyprodukowaną przy użyciu najnowocześniejszych technologii opracowanych przez naukowców w KTH. Kolekcja zawiera Circulose® - materiał wykonany z wyrzucanych tekstyliów.

Nieustannie poznajemy i odkrywamy wiele nowych metod i sposobów, które przyczyniają się do bardziej zrównoważonej produkcji w modowym przemyśle. Nasi klienci powinni mieć łatwy dostęp do produktów bardziej zrównoważonych, mówi CEO KappAhl, Elisabeth Peregi.

KappAhl podejmuje kolejny krok w kierunku zrównoważonego świata mody. Cele koncernu dotyczące zrównoważonej produkcji są bardzo ambitne: do 2025 wszystkie materiały mają być bardziej zrównoważone (obecnie stanowią one 70% całego asortymentu KappAhl). W najnowszej wiosennej kolekcji KappAhl stawia materiały wyprodukowane w bardziej zrównoważony sposób w centrum uwagi. Wprowadzając kolekcję Renewcell wyprodukowaną z Circulose®, nowego materiału wykonanego przy użyciu tekstyliów pochodzących z recyklingu – chcemy jeszcze bardziej zaznaczyć jak ważna jest dla nas zrównoważona i cyrkularna moda.

Współpraca KappAhl i RenewCell

Od 2019 r. KappAhl jest partnerem w RenewCell, wspierając przyspieszony rozwój nowych technologii dla zrównoważonych procesów. Decyzja o podjęciu aktywnej roli w rozwoju RenewCell jednym z wielu punktów zobowiązania KappAhl do osiągnięcia ambitnych celów zrównoważonego rozwoju i testowania nowych, innowacyjnych technologii produkcyjnych.
Innowacyjne technologie pozwalają nam rozwijać nasz model biznesowy, a także recykling tekstyliów, które były w obiegu. Materiał taki jak Circulose® daje nam możliwość przejścia do zrównoważonego procesu z fazy projektowej i spełnia wysokie wymagania naszych klientów, jeśli chodzi o styl i trwałość, mówi Lina Nyqvist, Menedżer ds. Zrównoważonego rozwoju.

Kolekcja Renewcell będzie dostępna w KappAhl tej wiosny, od tygodnia 19. Kolekcja będzie dostępna jedynie w sprzedaży internetowej na kappahl.com.

Renewcell and Circulose®

Renewcell opracował proces recyklingu chemicznego tekstyliów. Spółka utworzona w ramach projektu w Królewskim Instytucie Technologii w Sztokholmie, co zaowocowało produkcją Circulose®, naturalnego materiału utworzonego wyłącznie z tekstyliów z recyklingu z używanej bawełny. Ten nowy materiał zapewnia firmom możliwość zmniejszenia śladu środowiskowego z odpadów tekstylnych. KappAhl jest partnerem w RenewCell od 2019 roku.

Wiosenna kolekcja w duchu innowacji

Kolekcja KappAhl będzie dostępna w limitowanej ilości. Wszystkie produkty zwierają 50% materiału Circulose®. Pozostałe 50% składa się z wiskozy wytwarzanej z celulozy z lasów FSC-certyfikowanych. Wzory przedstawione w kolekcji Renewcell są rysowane ręcznie i są łatwe do zestawienia z pojedynczymi elementami kolekcji. Kolekcja będzie dostępna dla Pań w rozmiarach XS-XXXL.

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:
Wirginia Gruszczyńska, Marketing & E-com Manager
E-mail: wirginia.gruszczynska@kappahl.com
Tel: +48 691 500 956

Firma KappAhl,założona w 1953 roku w Göteborgu, jest jedną z czołowych sieci odzieżowych w Europie Północnej, posiadającą około 380 sklepów stacjonarnych marki KappAhl i Newbie w Szwecji, Norwegii, Finlandii, Polsce i Wielkiej Brytanii oraz sklep internetowy. W KappAhl pracuje 4000 osób zatrudnionych w 400 miejscach w dziesięciu krajach.Pochodzimy z różnych środowisk, jesteśmy w różnym wieku, mamy różne wykształcenie i styl ubierania się. Łączy nas wspólna wizja zapewniająca nam siłę do działania – chcemy zapewnić wielu ludziom dostęp do atrakcyjnej odzieży. Dążymy do tego, aby wszystko co robimy, było robione w sposób zrównoważony. Więcej informacji na stronie www.kappahl.com

KappAhl prowadzi zrównoważoną działalność – Responsible Fashion – oferujemy odzież, która jest odpowiednia dla jej użytkowników i całego otoczenia. Do tej pory oznakowanie zrównoważonego rozwoju otrzymało już 70% naszych produktów. Celem jest, aby najpóźniej w 2025 roku cały nasz asortyment był uszyty z bardziej zrównoważonych materiałów. Ważne prace przyczyniające się do tworzenia cyrkularnej mody uwzględniają wszystkie aspekty naszej działalności. Więcej informacji na stronie https://www.kappahl.com/pl-PL/o-kappahl/zrownowaony-rozwoj/.