Historien om Kappahl

Historien om Kappahl begynner for over 70 år siden i et kjellerlokale i Göteborg. Der åpner Per-Olof Ahl en kåpebutikk med mottoet «Vi skal gi mange mennesker muligheten til å være velkledde». Det blir en umiddelbar suksess.

KappAhl History – First Store

Det er i begynnelsen av 1950-tallet, og den 30 år gamle Per-Olof Ahl jobber som handelsreisende. På sine reiser rundt i landet ser han kvinner med slitte og umoderne kåper overalt. For mange er det en stor investering å kjøpe en ny kåpe – prisene er altfor høye.

Dette bestemmer Per-Olof Ahl seg for å endre på.

Våren 1953 åpner han sin egen kåpebutikk i et kjellerlokale på Omvägen i Kallebäck i Göteborg. Hans forretningside er enkel: å gi alle kvinner muligheten til å være velkledde til en rimelig pris.

Per-Olof kjøper in store mengder kåper slik at han kan holde prisene nede. «Ingen kåpe skal koste mer enn 139 kroner, uansett hvor elegant den er», sier han. Han er også opptatt av å gi kundene sine god service og har et mye større størrelsesutvalg på kåpene sine enn konkurrentene. Hos Per-Olof skal alle kvinner kunne finne riktig kåpe!

Det blir en umiddelbar suksess.

Fornøyde kunder og misfornøyde konkurrenter

KappAhl founder Ryktet om Per-Olofs butikk sprer seg og snart står kundene i kø utenfor for å kjøpe kåpene hans.

Det blir organisert langdistansebusser til den lille kjellerbutikken. Per-Olof og hans ekspeditør selger snart 400 kåper om dagen. De leier inn en køvert på heltid og tilbyr hundrevis av mennesker i køen iskald saft på varme dager direkte fra fabrikken.

Per-Olof får snart kallenavnet Kapp-Ahl i avisene og han omdøper butikken til samme navn. Trikk-konduktører i Göteborg begynner å rope «Bytt til linje Kapp-Ahl» og «Neste stopp Kapp-Ahl» over høyttalerne.

Alle skal jo der.

Men Kapp-Ahls lave priser gjør bransjen nervøs. Konkurrentene er bekymret for fortjenesten sin og går sammen for å få leverandørene til å boikotte Per-Olofs butikk. Kåper blir fraktet i umerkede esker og avlesses på hemmelige skogsveger. Mange andre ønsker også å delta i konseptets suksess og foretak som Kapp-Tage og Mjölk-Ahl dukker opp. Men Per-Olof tar enhver utfordring og kundene elsker Kapp-Ahl og blir bare flere og flere.

Ett år senere har Kappahl en omsetning på 4,5 millioner kroner. Ti år senere har Per-Olof åpnet 25 butikker over hele Sverige.

Kapp-revolusjonen er et faktum.

Vi skal gi mange mennesker muligheten til å være velkledde, sier Per-Olof Ahl i 1953. Det sier vi fortsatt.

Et bredt sortiment for mange mennesker

Mye har skjedd siden den tid. Kåpen var vår bestselger i løpet av mange år, men etter som vi åpnet flere butikker, utvidet vi også sortimentet vårt. I 1959 begynte vi å selge herreklær og i 1978 lanserte vi vår første barnekolleksjon. Siden har vi åpnet butikker i blant annet Norge, Finland og Polen. Vi børsnoteres, og på 2010-tallet ble vi kåret til Sveriges beste arbeidsplass to ganger.

Per-Olofs motto når han åpnet sin første kjellerbutikk for over 70 år siden, var å gi mennesker muligheten til å være velkledde. I dag har Kappahl en av Nordens største motekjeder med hundrevis av butikker og tusenvis av ansatte.

Men vår drivkraft er akkurat den samme: Prisgunstig mote for alle mennesker.

Velkommen inn til oss.

Visste du at…

Reklame for kåper fra 1968

… på 1970-tallet hadde hver fjerde svenske kvinne en kåpe fra Kappahl.

… vår første kolleksjon med økologiske klær kom allerede i 1993.

… kundene våre påvirker kolleksjonene våre. Flere spesialkolleksjoner har vendt tilbake på forespørsel av kundene, for eksempel den romantiske Vintage Stories. 

Milepæler i historien vår

1953: Per-Olof Ahl åpner kåpebutikken i Göteborg. Hans misjon er å selge kåper i høy kvalitet til rimelige priser. Suksessen er umiddelbar.

1954: Per-Olof har fått kallenavnet Kapp-Ahl i avisene, og bestemmer seg for å omdøpe butikken til samme navn.

1963: Ti år senere har Kappahl 25 butikker og selger også herreklær. Kåpen er fortsatt bestselgende.

1978: Den første barnekolleksjonen kommer ut i butikkene.

1988: Norge får sin første Kappahl-butikk.

1990: Den første butikken i Finland åpnes.

1993: Vi lanserer vår første kolleksjon med økologiske klær.

1997: XLNT, kolleksjonen med større størrelser blir en permanent del av sortimentet.

1999: Kappahl blir den første miljøsertifiserte motekjeden i verden. Den første butikken i Polen innvies.

2006: Kappahl noteres på børsen i Stockholm.

2010: Vi åpner et opplæringssenter for kvinnelige tekstilarbeidere i Bangladesh.

2011: Vi lanserer e-handel og starter vår suksessrike kundeklubb.

2012: Vi samler og eksponerer vårt bærekraftarbeid som i dag heter Responsible Fashion.

2013: Vi feirer 60 år med mote. Kappahl blir med i "Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh", et felles initiativ i bransjen for å forbedre sikkerheten for tekstilarbeidere i Bangladesh.

2014: Vår populære babykolleksjon Newbie blir egen butikkjede når den første selvstendige butikken, Newbie Store, åpner i Stockholm.

2015: 19% av våre produkter er laget av mer bærekraftige materialer. 

2017: Newbie fortsetter å vokse, og i tillegg til butikker i Kappahls fire markeder åpner vi Storbritannias første Newbie Store. Newbie får dessuten sin egen e-handel, til å begynne med i Storbritannia.

2020: 70% av våre produkter er laget av mer bærekraftige materialer. 

2022: Newbie ekspanderer til ti nye onlinemarkeder; Østerrike, Belgia, Frankrike, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederland, Portugal, Slovakia og Tsjekkia.

Kontakt oss

Du må gjerne kontakte oss! Her finner du Kappahls kontaktinformasjon.