Vann, energi og kjemikalier

Rent vann er livsviktig, og en mangelvare i mange land. Derfor er vårt mål å redusere forbruket av vann, energi og kjemikalier i tekstilproduksjonen. 

Vattenreningssystem på fabrik i Indien

Vannforbruket når man produserer klær er høyt, rundt 11 000 liter kan gå med bare for ett par jeans. De fleste prosesser i en tekstilfabrikk involverer vann, dessuten forbrukes mye energi og kjemikalier i produksjonen. Derfor er det viktig at vannet som benyttes renses før det pumpes tilbake til vassdragene. For å bevare økosystemene er rent vann helt essensielt for en bærekraftig utvikling.

Vi hos KappAhl jobber aktivt med hele vår produksjonskjede for å redusere miljøpåvirkningen og utvikle mer bærekraftige metoder for klesproduksjon. Det er stort behov for mer kunnskap om bærekraftige metoder, og KappAhl gjør en viktig innsats ved å bidra med opplæring og tiltak innen området.

Samarbeid nøkkelen til resultater

Vi mener samarbeid er nøkkelen til å oppnå resultater i vannspørsmålet. Vi jobber med Sweden Textile Water Initiative for å utdanne og hjelpe våre leverandører til å redusere forbruket av vann, energi og kjemikalier i produksjonen. Det hele startet som et samarbeid mellom KappAhl, to bransjekollegaer, Stockholm International Water Institute og Sida, og har siden vokst til å omfatte cirka 30 svenske tekstilselskaper.

Prosjektet er i dag aktivt i Kina, India, Bangladesh, Tyrkia og Etiopia, og de siste årene har leverandørene som deltar redusert sitt årlige vannforbruk med 7% – mer enn 360 millioner liter vann, noe som tilsvarer det daglige vannbehovet til mer enn 3,5 millioner mennesker.

avsnitt fem av programserien Make it Feel Right besøker vi en fabrikk som blant annet KappAhl kjøper klær fra. Hvordan jobber de med miljøspørsmål på fabrikkene hvor klærne våre produseres?

Enkle tiltak gjør viktig forskjell 

I Sweden Textile Water Initiative og Partnership for Cleaner Textile lærer vi opp og støtter leverandørene til å bruke enkle, kostnadseffektive metoder som sparer store mengder vann, elektrisitet og kjemikalier, og som raskt gir tilbake investeringene.

Vi jobber på ulike nivåer avhengig av leverandørenes kunnskapsnivå og muligheter. Første skritt er de enkle tiltakene, som for eksempel å reparere vannledningslekkasjer eller lage åpninger i taket for å slippe inn dagslys.

Deretter setter vi i gang litt større prosjekter, for eksempel å ta vare på vanndamp eller bytte ut dyre dieselgeneratorer. Siste skritt handler om å utdanne og hjelpe leverandørene til å tenke langsiktig og investere i ny teknikk som sparer mer vann og energi.

Ved å utdanne fabrikkeiere og arbeidere i mer bærekraftige metoder kan også enkle praktiske løsninger – som å tette lekkasjer og resirkulere vann – tas med tilbake til hjemmene og samfunnet.

Bærekraftige materialer sparer på ressursene

Bomullen er både populær og etterspurt, men forbruket av vann og kjemikalier for å dyrke den er svært høyt. Vi er medlem i Better Cotton Initative (BCI) som jobber for å minimere miljøpåvirkningen ved å lære opp dyrkerne til å redusere forbruket av vann og sprøytemidler. Målet er at all vår bomull skal være bærekraftig dyrket i 2020.

Vi jobber også for å bruke mer resirkulert materiale, for eksempel polyester og ull, samt materialer med redusert forbruk av vann og energi i produksjonen, for eksempel lyocell. Vi følger med på den teknologiske utviklingen, og ser på nye produksjonsteknikker og mer bærekraftige og ressursvennlige metoder for tekstilproduksjon.

Du kan påvirke

En stor del av et plaggs totale klimapåvirkning skjer i hjemmene våre – når vi vasker, tørker og stryker. Du som kunde kan ta enkle grep for å minimere ditt vann- og energiavtrykk.

Du kan for eksempel lufte plaggene i stedet for å vaske, velge mer miljøvennlige vaskemidler og lavere vasketemperatur, unngå tørketrommel og levere inn dine gamle tekstiler til oss for resirkulering. Det er bra både for lommeboken og miljøet!

Mote som føles riktig

Make it feel right

Hvert år kjøper vi over tolv kilo klær og tekstiler hver. Men hva er det egentlig vi kjøper? I programserien «Make it feel right» ser Annika Leone nærmere på hvordan du kan få klærne dine til å føles riktige, både for deg og for kloden vår. Se alle avsnittene her

Kontakt oss

Du må gjerne kontakte oss! Her finner du KappAhls kontaktinformasjon.

Vanlige spørsmål

Her finner du svar på vanlige spørsmål som vi får om bærekraftarbeidet vårt.