Bomull

Bomull er vår viktigste råvare. Populær og ettertraktet, men produksjonen krever samtidig store naturresurser. Derfor jobber vi for en mer bærekraftig bomullsdyrking.

Annika Leone och BCI-bomullsodlaren Parvati

Bomull er det mest brukte plantefibret i vår bransje. Bomullsindustrien sysselsetter millioner mennesker og er avgjørende for mange lands økonomi og utvikling. Men det går også med store mengder vann og kjemikalier for å dyrke bomull. En kilo kan kreve opptil 29.000 liter vann ifølge WWF Verdens Naturfond.

Det er mye vi kan gjøre for at bomullen vår skal bli mer bærekraftig. Målet er at all bomull i sortimentet vårt  skal være mer bærekraftig 2020. Mer bærekraftig bomull omfatter økologisk bomull, resirkulert bomull og Better Cotton.

Better Cotton Initiative

KappAhl er medlem av Better Cotton Initiative (BCI). BCI jobber for å forbedre bomullsproduksjonen i verden, både for menneskene som produserer den og for miljøet.

BCI lærer opp dyrkerne til å produsere bomull med redusert forbruk av vann, kjemikalier og sprøytemidler. Resultatet er bedre økonomi og levekår for dyrkerne og deres familier. Og mer bærekraftig bomull i klærne våre.

Fordelene er mange – ikke bare for miljøet. BCI-dyrkerne tar også sosialt ansvar. Pengene dyrkerne sparer ved å redusere forbruket av vann, kjemikalier og kunstgjødsel går blant annet til høyere lønn for de ansatte og skolegang for barna.

BCI har hittil lært opp 1,6 millioner dyrkere i 23 land i metoder for mer bærekraftig bomullsdyrking. Samlet står disse dyrkerne for 11,9% av verdens bomullsproduksjon. Når du kjøper bomullsprodukter fra KappAhl, støtter du samtidig en mer bærekraftig  bomullsproduksjon gjennom Better Cotton Initiative.

avsnitt fire av programserien Make it Feel Right møter vi BCI-bomullsdyrkeren Parvati. Hva innebærer det for henne og hennes familie å dyrke bomull i henhold til BCI´s bærekraftige prinsipper?

Økologisk bomull kontrolleres av tredjepart

Økologisk bomull er bra for kundene våre, for dyrkerne og for miljøet. Den dyrkes uten kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel, og inneholder ikke genmodifiserte planter (GMO).

Økologisk bomull kontrolleres av en uavhengig tredjepart. Vi godkjenner sertifikater i henhold til standardene GOTS og OCS.

KappAhl tilbyr et bredt økologisk sortiment – se etter etikettene på plaggene våre. Bomullen i vår populære kolleksjon for de aller minste, Newbie er alltid 100 prosent økologisk.

2 spørsmål til KappAhls bærekraftsjef

Eva Kindgren de Boer, KappAhls bærekraftsjef for produksjon.

Eva Kindgren de Boer, KappAhls bærekraftsjef

1. Hvorfor er det viktig å jobbe for mer bærekraftig bomull?

– Bomullsdyrkingen krever enorme ressurser, vi blir stadig flere mennesker på jorden og i praksis er dyrkingsarealet det samme i dag som for 30 år siden. Hvis vi ikke gjøre noe nå vil bomullen bli mangelvare om 20-30 år. Vi vil ganske enkelt sikre at bomull vil være tilgjengelig også i fremtiden – og bidra til at den dyrkes på best mulig måte.

2. På hvilken måte forbedres BCI-dyrkernes hverdagsliv, har du et eksempel?

– En viktig endring er at samholdet i byene har blitt veldig mye bedre. Man føler trygghet ved å dyrke i henhold til BCI. Bøndene forbruker mindre vann og kjemikalier, for eksempel ved å vanne direkte på plantene i stedet for over hele åkeren. Og ingen gravide kvinner får oppholde seg på åkeren når de sprøytes. Det har resultert i en reduksjon av misdannelser hos barn.

Da jeg selv besøkte byene, fikk jeg virkelig se gleden og samholdet på nært hold, fantastisk! De ser at barna er friskere og får gå på skolen.

Mote som føles riktig

Make it feel right

Hvert år kjøper vi over tolv kilo klær og tekstiler hver. Men hva er det egentlig vi kjøper? I programserien «Make it feel right» ser Annika Leone nærmere på hvordan du kan få klærne dine til å føles riktige, både for deg og for kloden vår. Se alle avsnittene her

Kontakt oss

Du må gjerne kontakte oss! Her finner du KappAhls kontaktinformasjon.

Vanlige spørsmål

Her finner du svar på vanlige spørsmål som vi får om bærekraftarbeidet vårt.