Våre bærekraftmerkinger

For at vi skal kunne designe og produsere mer bærekraftig mote er det helt avgjørende å bytte ut konvensjonelle produksjonsmetoder med mer bærekraftige. Vi følger derfor kontinuerlig utviklingen av nye fibre og produksjonsteknikker som sparer på jordens ressurser. Som en veiledning til våre kunder samler vi de ulike prosessene og løsningene i vår bærekraftmerking på hvert enkelt produkt.

To av våre viktigste fokusområder er å redusere klærnes negative påvirkning når de produseres, og å designe produkter for en mer bærekraftig garderobe.

Det er en utfordring å finne mer bærekraftige materialer som jo er vesentlig bedre for miljøet enn de konvensjonelle alternativene. En like stor utfordring er det at de mer bærekraftige materialene også må oppfylle våre krav til design, kvalitet og komfort.

Mer bærekraftige produksjonsteknikker er en annen viktig del av prosessen. Med mer klimasmarte metoder for eksempel for vask og innfarging kan vi spare store mengder ressurser.

Her kan du lese mer om hvordan vi jobber for å finne nye mer bærekraftige metoder for å produsere fremtidens mote.

 

 

Våre bærekraftmerkinger

I dag er 75 prosent av vårt sortiment bærekraftmerket.

Alle våre produkter er produsert med hensyn både til mennesker og miljø – men for våre bærekraftmerkede plagg har vi benyttet løsninger som er mer bærekraftige enn konvensjonelle metoder. Det er viktig for oss å informere våre kunder om løsningene vi benytter. Bærekraftmerkingen hos oss handler både om mer bærekraftige materialer og om mer bærekraftige produksjonsprosesser, og vi har satt høye mål for oss selv. Innen 2025 skal vårt sortiment være produsert i 100% mer bærekraftige materialer og innen 2030 skal vi kun benytte oss av mer bærekraftige produksjonsprosesser. Vi stiller strenge krav til de av våre produkter som merkes som mer bærekraftige, og benytter eksterne sertifiseringer og data fra tredjepartsaktører som underlag.


BCI – Better Cotton

Better Cotton er bomull dyrket med ansvar for mennesker og miljø. Det vil si bomull som er produsert i henhold til prinsippene fra Better Cotton Initiatives, BCI. BCI er en organisasjon som jobber for å forbedre den globale bomullsproduksjonen. Hittil har de lært opp 2,7 millioner bomullsdyrkere i 23 land og fem verdensdeler til å dyrke mer bærekraftig, noe som omfatter 23% av jordens totale bomullsproduksjon. For å godkjennes som Better Cotton-dyrker må bonden kunne dokumentere reduksjon i forbruket av vann, sprøytemidler og kunstgjødsel. 

Kappahl er et stolt medlem av BCI og jobber aktivt for å øke andelen av mer bærekraftig bomull. Better Cotton er ikke fysisk sporbart frem til sluttprodukt, men hver enkelt bomullsdyrker drar nytte av økt etterspørsel i og med at vi tilbyr Better Cotton-produkter gjennom vårt sortiment.

Her kan du lese mer om BCI´s arbeid.

Vi benytter kun mer bærekraftig bomull. "Mer bærekraftig bomull " inkluderer Better Cotton, økologisk bomull og resirkulert bomull.

 

Organic Cotton

Økologisk bomull dyrkes helt uten kjemiske sprøytemidler, kunstgjødsel og genmodifiserte planter (GMO). Det fører blant annet til bedre jordkvalitet, økt artsrikdom og et mer velfungerende økosystem. Det at bomullen er økologisk sikres gjennom uavhengige kontroller som følger Global Organic Textile Standard (GOTS) eller Organic Content Standard (OCS). Plaggene som er sertifiserte i henhold til GOTS har GOTS symbol på etiketten.

Noen ganger blander vi økologisk bomull med andre fibre i en Organic Cotton Blend. Da består plagget av en kombinasjon av økologisk bomull og andre fibre, men ikke konvensjonelt dyrket bomull.

Det er både kostbart og tidkrevende for bomullsbøndene å endre driften fra konvensjonell til økologisk dyrking. Det er grunnen til at en så liten del av verdens bomullsproduksjon er økologisk. 

 

Recycled Cotton

Resirkulert bomull produseres av utbrukte plagg eller andre bomullstekstiler som rives til fragmenter og spinnes om til nytt tøy. Vi sparer mye naturressurser når vi gjenbruker eksisterende bomull som allerede er blitt produsert.

 

Circulose®

Circulose® er et naturlig materiale laget av 100% tekstilavfall. Materialet fremstilles ved å løse opp brukt bomull – for eksempel fra kasserte jeans – og forvandle den til nytt råmateriale: circulose®-masse. Massen kan deretter bli til nytt tøy. Circulose® er resirkulerbart.  

Circulose® er en innovasjon fra det Sverige-baserte selskapet Renewcell. Kappahl er deleier i Renewcell siden 2019.

 

Tencel™

Tencel™ eller lyocell, som er navnet på selve fibret, produseres av cellulose fra mer bærekraftig dyrket skog. Tencel™ fremstilles i et lukket system som reduserer forbruket av vann og kjemikalier. Fibret er dessuten 100 prosent biologisk nedbrytbart.

 

Lenzing™ Ecovero™

Ecovero™ er et mer bærekraftig alternativ til vanlig viskose. Ecovero™ produseres av tremasse akkurat som viskose, men alltid fra bærekraftig skogsbruk og med produksjonsmetoder som reduserer forbruket av vann og benytter færre kjemikalier.

 

Recycled Polyester

Resirkulert polyester lages av for eksempel PET-flasker og restavfall fra produksjonsindustrien – i motsetning til olje, som konvensjonell polyester lages av. Å produsere resirkulerte materialer krever mindre ressurser enn å produsere helt nye produkter og på den måten reduseres forurensinger samtidig som energiforbruket reduseres. Dessuten fører produksjonen til mindre restavfall. Våre plagg merket med Recycled Polyester inneholder minst 50 prosent resirkulerte materialer.

 

Recycled Polyamide

I resirkulert polyamid er de vanligste råvarekildene plastavfall som for eksempel gamle fiskegarn, gulvtepper og avfall fra produksjonsindustrien. Materialer som ellers ville blitt kastet sparer på jordens ressurser og bidrar til reduserte utslipp. Våre plagg merket med Recycled Polyamide inneholder minst 50 prosent resirkulerte materialer.

 

Polylana® – Recycled Fibers

Polylana® er et nyskapende syntetisk fiber som består av en kombinasjon av nyprodusert og resirkulert polyester. Det gir samme følelse og egenskaper som akryl, men er et mer bærekraftig alternativ i strikkede plagg. Polylana®-fibret inneholder 55% resirkulert polyester.

 

Rescued Leftovers

Som oftest kommer designen først og materialvalget deretter. Men med Rescued Leftovers gjør vi akkurat det motsatte. Hva finnes av restmaterialer på lager hos våre leverandører? Hvordan kan vi designe for å benytte oss av det og skape fine plagg? Miljøgevinsten er stor når kvalitetsmaterialer som allerede eksisterer kommer til nytte i stedet for å sendes til forbrenning eller havne på et avfallsdeponi.

 

More Sustainable Denim

All vår denim er merket med More Sustainable Denim. Det betyr at plaggene er laget av mer bærekraftige materialer og at vaskeprosessene er mer bærekraftige. Materialet produseres av mer bærekraftige alternativer som, for eksempel Better Cotton (BCI), økologisk bomull, resirkulert bomull og resirkulert polyester.

Vaskeprosessen for More Sustainable Denim innebærer at plaggene fremstilles med betydelig reduksjon i kjemikalier, ca. halvparten så mye vann og nesten 30% mindre energi, sammenlignet med konvensjonell denimproduksjon.

 

Water Borne PU

PU står for polyuretan og er et overflatebelegg som benyttes på kunstskinn og regntøy. Belegget inneholder ingen kjemikalier med dokumentert negativ innvirkning på mennesker og miljøet.

 

Responsible Down

Responsible Down Standard er en uavhengig internasjonal standard som innebærer at dunet kommer fra oppdrettere som ikke utsetter dyrene sine for tvangsforing eller plukker dem levende. Dunet er også alltid et restprodukt fra matindustrien, det vil si råmateriale som ellers ville ha gått til spille.

 

Responsible Wool Standard

Responsible Wool Standard er en uavhengig internasjonal standard som sikrer at ullen kommer fra gårder hvor både sauene og markene de beiter på behandles ansvarsfullt, samt att ullen er håndtert på en mer bærekraftig måte gjennom hele produksjonskjeden.

 

Vegetable Tanned Leather

Skinnet garves i sin helhet med vegetabilske emner fra planteriket som bark, tre, frukt og blader. Det innebærer at krom ikke benyttes i garveprosessen.

 

FSC

Forest Stewardship Council® (FSC®) er en internasjonal medlemsorganisasjon som jobber for ansvarsfull forvaltning av verdens skoger. FSCs medlemmer etablerer sammen FSCs regler og retningslinjer for å utvikle skogsbruksmetoder som best mulig tar hensyn til miljøet og sosiale forhold. Blant medlemmene finnes miljøorganisasjoner, sosiale organisasjoner og økonomiske interessenter. Les mer på: www.fsc.org. Se etter våre FSC®-sertifiserte produkter. Lisens: FSC®-N003228

 

Mer bærekraftige produkter og kolleksjoner  

Vi jobber kontinuerlig med å utvikle våre arbeidsrutiner og metoder for å øke andelen mer bærekraftig mote i våre butikker. Men allerede i dag har vi mange kolleksjoner og produktkategorier som er mer bærekraftige. For eksempel er:

  • Hele Newbie-sortimentet er produsert i mer bærekraftige materialer.
  • Hele vårt base-sortiment for Dame inklusive Xlnt, Barn og Herre er produsert av økologisk bomull.
  • All vår denim er nå merket med More Sustainable Denim. Det innebærer at alle våre jeans er produsert med mer bærekraftige materialer og ved hjelp av produksjonsprosesser som har betydelig redusert forbruk av kjemikalier, energi og vann sammenlignet med konvensjonell jeansproduksjon.
  • Vi har endret store deler av vår badetøy-kolleksjon slik at den nå består av resirkulerte fibre, produsert blant annet av gamle fiskegarn og PET-flasker.

 

 

Se etter vår bærekraftmerking!

Du finner våre bærekraftmerkede plagg i butikk ved å se etter etikettene på hvert enkelt plagg.

I vår Shop Online finner du enkelt disse plaggene og produktene ved å krysse av for ”Sustainbility Label” i filtreringsmenyen.