Mer bærekraftige materialer

Mer miljøvennlige materialer er absolutt nødvendig for at vi skal designe mer bærekraftig mote. Vi følger kontinuerlig utviklingen av nye fibre og teknikker som sparer jordens ressurser.

To av våre viktigste fokusområder er å redusere klærnes negative påvirkning når de produseres, og å designe produkter for en mer bærekraftig garderobe.

Det er en utfordring å finne mer bærekraftige materialer som jo er vesentlig bedre for miljøet enn de konvensjonelle alternativene. En like stor utfordring er det at de mer bærekraftige materialene også må oppfylle våre krav til design, kvalitet og komfort.

Mer bærekraftige produksjonsteknikker er en annen viktig del av prosessen. Med mer klimasmarte metoder for eksempel for vask og innfarging kan vi spare store mengder ressurser.

Her kan du lese mer om hvordan vi jobber for å finne nye mer bærekraftige metoder for å produsere fremtidens mote.

Våre bærekraftmerkinger

Vi tilbyr allerede i dag en stor del mer bærekraftige plagg – 57 prosent av vårt sortiment er bærekraftmerket. Vårt mål er at 100 prosent av vårt sortiment skal bestå av mer bærekraftige materialer innen 2025 og at vi innen 2030 kun skal benytte oss av mer bærekraftige produksjonsprosesser.

Bærekraftmerkingene hos oss handler både om mer bærekraftige materialer og om mer bærekraftige produksjonsprosesser. Her får du vite mer om våre ulike merkinger og sertifiseringer.

 

BCI – Better Cotton

Better Cotton betyr bomull som er dyrket med ansvar for mennesker og miljø. Det vil si bomull som er dyrket i henhold til Better Cotton Initiatives, BCIs, prinsipper. BCI er en organisasjon som jobber for å forbedre den globale bomullsproduksjonen. Hittil har de lært opp mer enn 1,5 millioner dyrkere i fem verdensdeler til å dyrke bomull på en mer bærekraftig måte. KappAhl er medlem av BCI og jobber aktivt for å øke andelen mer bærekraftig bomull. Her kan du lese mer om deres arbeid.

 

Organic Cotton

Økologisk bomull dyrkes helt uten kjemiske sprøytemidler, kunstgjødsel og genmodifiserte planter (GMO). Det fører blant annet til bedre jordkvalitet, økt artsrikdom og et mer velfungerende økosystem. Det at bomullen er økologisk sikres gjennom uavhengige kontroller som følger Global Organic Textile Standard (GOTS) eller Organic Content Standard (OCS). Plaggene som er sertifiserte i henhold til GOTS har GOTS symbol på etiketten.

Noen ganger blander vi økologisk bomull med andre fibre i en Organic Cotton Blend. Da består plagget av en kombinasjon av økologisk bomull og andre fibre, men ikke konvensjonelt dyrket bomull.

 

Recycled Cotton

Resirkulert bomull produseres av utbrukte plagg eller andre bomullstekstiler som males opp og spinnes om til nye stoffer. Det sparer selvsagt betydelige mengder vann, energi og kjemikalier sammenlignet med nyprodusert bomull.

 

Tencel™

Tencel™ eller lyocell, som er navnet på selve fibret, produseres av cellulose fra mer bærekraftig dyrket skog. Tencel™ fremstilles i et lukket system som reduserer forbruket av vann og kjemikalier. Fibret er dessuten 100 prosent biologisk nedbrytbart.

 

Lenzing™ Ecovero™

Ecovero™ er et mer bærekraftig alternativ til vanlig viskose. Ecovero™ produseres av tremasse akkurat som viskose, men alltid fra bærekraftig skogsbruk og med produksjonsmetoder som reduserer forbruket av vann og benytter færre kjemikalier.

 

Recycled Polyester

Resirkulert polyester lages av for eksempel PET-flasker og restavfall fra produksjonsindustrien – i motsetning til olje, som konvensjonell polyester lages av. Å produsere resirkulerte materialer krever mindre ressurser enn å produsere helt nye produkter og på den måten reduseres forurensinger samtidig som energiforbruket reduseres. Dessuten fører produksjonen til mindre restavfall. Våre plagg merket med Recycled Polyester inneholder minst 50 prosent resirkulerte materialer.

 

Recycled Polyamide

I resirkulert polyamid er de vanligste råvarekildene plastavfall som for eksempel gamle fiskegarn, gulvtepper og avfall fra produksjonsindustrien. Materialer som ellers ville blitt kastet sparer på jordens ressurser og bidrar til reduserte utslipp. Våre plagg merket med Recycled Polyamide inneholder minst 50 prosent resirkulerte materialer.

 

Polylana® – Recycled Fibers

Polylana® er et nyskapende syntetisk fiber som består av en kombinasjon av nyprodusert og resirkulert polyester. Det gir samme følelse og egenskaper som akryl, men er et mer bærekraftig alternativ i strikkede plagg. Polylana®-fibret inneholder 55% resirkulert polyester.

 

Rescued Leftovers

Som oftest kommer designen først og materialvalget deretter. Men med Rescued Leftovers gjør vi akkurat det motsatte. Hva finnes av restmaterialer på lager hos våre leverandører? Hvordan kan vi designe for å benytte oss av det og skape fine plagg? Miljøgevinsten er stor når kvalitetsmaterialer som allerede eksisterer kommer til nytte i stedet for å sendes til forbrenning eller havne på et avfallsdeponi.

 

More Sustainable Denim

Mer bærekraftige jeans og denimplagg produseres av mer bærekraftig bomull. Til og med vaskemetodene er mer bærekraftige. Vaskeprosessen som benyttes i More Sustainable Denim krever mye mindre kjemikalier, omkring halvparten så mye vann og nesten 30 prosent mindre energi sammenlignet med konvensjonell denimproduksjon.

 

Water Borne PU

PU står for polyuretan og er en glinsende overflatebehandling som benyttes på for eksempel kunstskinn og regntøy. Vannbasert PU inneholder absolutt ingen kjemikalier som kan gi negativ påvirkning på mennesker og miljø.

 

Responsible Down

Responsible Down Standard er en uavhengig internasjonal standard som innebærer at dunet kommer fra oppdrettere som ikke utsetter dyrene sine for tvangsforing eller plukker dem levende. Dunet er også alltid et restprodukt fra matindustrien, det vil si råmateriale som ellers ville ha gått til spille.

 

Responsible Wool Standard

Responsible Wool Standard er en uavhengig internasjonal standard som sikrer at ullen kommer fra gårder hvor både sauene og markene de beiter på behandles ansvarsfullt, samt att ullen er håndtert på en mer bærekraftig måte gjennom hele produksjonskjeden.

 

Vegetable Tanned Leather

Skinnet garves med vegetabilske stoffer fra planteriket, som bark, tre, frukt og blader. Fordelen er at miljøskadelig krom som benyttes ved konvensjonell garving, unngås helt, noe som gjør prosessen mye bedre både for mennesker og miljø.


Mer bærekraftige produkter og kolleksjoner

Vi jobber hele tiden med å utvikle våre arbeidsrutiner og metoder for å øke andelen bærekraftig mote i våre butikker. Men allerede i dag har vi mange kolleksjoner og produktkategorier som er mer bærekraftige. Noen eksempler på dette er:

  • Hele Newbie-sortimentet er laget av mer bærekraftige materialer.
  • Alle våre basetopper og t-shirts til Dame inkludert Xlnt, Barn og Herre, er laget av økologisk bomull.
  • Alle våre bomullsskjorter til Herre er laget av bomull fra mer bærekraftige kilder.
  • Majoriteten av vår denim er mer bærekraftig, More Sustainable Denim. Det innebærer at jeansen er laget av mer bærekraftige materialer og med produksjonsprosesser som benytter mindre kjemikalier, energi og vann enn konvensjonell jeansproduksjon.
  • Vi har også badetøy-kolleksjoner som er laget av resirkulerte fibre hvor for eksempel fiskegarn og PET-flasker benyttes for å produsere stoffer.
  • I kolleksjonen Re:make by KappAhl valgte våre designere å upcycle innsamlede tekstiler ved å forvandle utbrukte jeans, gamle bordduker og putevar til unike plagg som ble auksjonert bort til inntekt for barneorganisasjoner.

 

Se etter Responsible Fashion!

I våre butikker kan du finne våre bærekraftige plagg ved å se etter våre Responsible Fashion-etiketter.

I vår Shop Online er våre mer bærekraftige produkter merket med et grønt Responsible Fashion-hjerte. Du kan også finne våre mer bærekraftige plagg ved å krysse av i boksen for Sustainbility Label i menyen ”Sorter etter:” som du finner i toppen av alle våre produktsider.

Syntetiske fibre og mikroplast


Mikroplast er en samlebetegnelse for bittesmå plastpartikler, mindre enn fem og oftest mindre enn én millimeter i diameter som ikke brytes ned, og som i stedet forurenser hav og natur og skader dyr og fisk. Utslippene av mikroplast er forårsaket av slitasje fra bildekk, kunstgressbaner, bunnstoff fra båter, plastindustrien, samt forsøpling i naturen. Også vask av syntetiske fibre fører til utslipp av mikroplast. Når polyester og andre plastbaserte tekstiler vaskes avgir de nemlig mikroplastpartikler som føres ut med vaskevannet og til slutt havner i havet.

Det gjennomføres mye forskning på mikroplast, og vi holder oss oppdatert rundt de nyeste resultatene for å kunne gjøre riktige valg. Blant annet vet vi at resirkulerte syntetiske fibre ikke avgir større mengder mikroplast enn nyproduserte, noe man antok tidligere. Vi jobber for å øke andelen resirkulerte syntetiske fibre i vårt sortiment (resirkulerte materialer er selvsagt bedre for miljøet av flere andre grunner også, for eksempel ved at det ikke forbrukes nye råvarer).

Du kan også bidra til å redusere mengden mikroplast i naturen. Fokuser på å vaske syntetiske plagg så sjelden som mulig ved å lufte plaggene og fjerne eventuelle flekker med en våt klut i stedet. Fyller du maskinen helt full, vasker på lavere temperatur og dropper skyllemiddel, så reduserer du slitasjen på plaggene og dermed også mengden mikroplastfibre som slites løs.